IT-prioriteiten voor bedrijven: cyberveiligheid en cloud-oplossingen

cyberveiligheid en cloud-oplossingen

Mede door de toename van thuiswerk zijn ondernemingen zich veel meer bewust geworden van cyberveiligheid en privacy, in die mate zelfs dat dit vandaag prioriteit nummer 1 is op IT-vlak.

Ook de keuze voor een juiste cloud-oplossing baart IT-managers zorgen, met daaraan gekoppeld het gevaar van vendor lock-in, of het in zee gaan met één vaste IT-leverancier. Dat en nog meer blijkt uit het jaarlijkse Priorities Compass van belangenorganisatie Beltug.

258 ondernemingen werd gevraagd naar hun prioriteiten, verspreid over 40 IT-gerelateerde onderwerpen. Cyberveiligheid komt daarbij uit de bus als de absolute topprioriteit (48 procent van de bevraagden). IT-managers zijn zich steeds meer bewust dat de klassieke firewall vandaag niet meer volstaat om zich te beschermen tegen hackers en cyberaanvallen.

Door thuiswerk werd dit risico nog groter, aangezien hackers steeds meer de werknemer viseren om een netwerk binnen te dringen. Logisch dus dat een groeiend aantal bedrijven overweegt om een zero-trust-beleid te implementeren, dat extra bescherming biedt tegen aanvallen van buitenaf.

Cloud, on premise of hybride: voordelen, maar ook risico’s

Cloud-oplossingen kenden de voorbije jaren een sterke groei, onder andere dankzij de flexibiliteit, veiligheid, lagere kosten en telewerkmogelijkheden. Toch aarzelen heel wat bedrijven nog om hun data en bestanden ‘toe te vertrouwen’ aan een externe leverancier.

Deze twijfel is niet zozeer het gevolg van zorgen over de veiligheid, maar wel van de juiste keuze voor een leverancier, en meer bepaald de vendor lock-in, een al te grote afhankelijk van één leverancier. Of anders gezegd: wat als ik al mijn data onderbreng bij één speler met wie er morgen iets misloopt?

Wat met nieuwe technologieën als automatisering, IoT, AI en machine learning?

IT-managers zijn niet alleen bezig met risico’s rond veiligheid en vendor lock-in, maar kijken ook naar de technologische mogelijkheden van morgen en overmorgen.

Zaken als Internet of Things, kunstmatige intelligentie en automatisering zweven al enkele jaren boven onze hoofden, maar komen steeds dichter bij de dagelijkse realiteit van veel bedrijven.

Zo neemt Robotic Process Automation een hoge plaats in in de prioriteitenlijst; automatisering van administratieve taken door software-robots. Met zulke processen kan je bijvoorbeeld inkomende facturen vlotter laten verwerken of andere puur administratieve zaken sneller en efficiënter laten uitvoeren.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email