In de cloud anno 2021: wij zetten alle typen voor je op een rij

In de Cloud wil werken als organisatie

De cloud is anno 2021 een bekend begrip. Maar het verschil tussen een public en een private cloud behoort nog altijd niet tot de algemene kennis. En wat is die, single-, multi- en hybrid cloud waar je zo veel over hoort? Tijd om verder in te zoomen op alle soorten Cloud Computing en waarom nu het moment is om als organisatie aan de slag te gaan met de cloud in al haar vormen. 

 

Waarom je in de Cloud wil werken als organisatie

Laten we bij het begin beginnen: waarom zou je als bedrijf kiezen voor het (volledig) werken in de cloud? Misschien functioneert je ICT op dit moment ook prima en ben je allang tevreden met de huidige stand van zaken. Alle verandering is lastig, maar met het oog op de toekomst is de switch naar de cloud een hele verstandige:

  1. Cloud Computing is kosteneffectief;

In de cloud betaal je per gebruiker: effectief en kostenefficiënt want je betaald alleen voor de medewerkers die daadwerkelijk gebruik maken van de clouddiensten. Snelle groei of scherpe daling in het aantal medewerkers? Je betaalt dankzij de cloud nooit meer teveel.

  1. Op- of afschalen is geen probleem in de cloud;

Je vaste server die dankzij de personeelsgroei vervangen moet worden? Dat zijn uitdagingen die je in de cloud niet tegenkomt. De capaciteit is immers oneindig: zowel opschalen als afschalen vormt geen enkel probleem en is snel en makkelijk geregeld.

  1. Je bedrijfsgegevens zijn veilig(er) dan on premise;

Overal en altijd je bestanden veilig in de cloud: dat is een flinke geruststelling bij bijvoorbeeld brand of andere calamiteiten.

  1. De uptime gaat flink omhoog;

Veel cloudaanbieders garanderen 99,9 procent uptime: een flinke verbetering ten opzichte van onderhoudsvensters van soms wel 8 uur bij een on premise installatie.

  1. Je organisatie wordt toekomstbestendig en kan datagedreven opereren.

Schakelen is makkelijker in de cloud: je bent dus beter voorbereid op ontwikkelingen in de toekomst. Dankzij de schaalbaarheid van de cloud wordt de hoeveelheid data die je kan onttrekken aan de IT-processen ook eindeloos: voer voor het datagedreven werken van nu en de toekomst.

 

Public & Private Cloud Computing

We duiken eerst even in de basis terminologie. Wat is Cloud Computing? Dit is een computer omgeving met een online infrastructuur. Met andere woorden: een groep van computers, servers, opslag, databases, netwerkfuncties, software, analysefuncties en intelligentie die via het internet (‘de cloud’) verbonden zijn met elkaar.

Public Cloud

Een Public Cloud behelst een gedeelde online infrastructuur. De aanbieders van deze infrastructuur zijn grote partijen als Amazon (Amazon Web Services, of AWS), Microsoft (Azure) en Google (Google Cloud Platform, of GCP). Bij een Public Cloud ben je als organisatie eigenaar van alle software, maar de hardware wordt beheerd door een dergelijke cloud partij. Het is een kosteneffectieve oplossing: vaak neem je alleen de capaciteit af die je als bedrijf nodig hebt. Die flexibiliteit loont ook op het vlak van op- en afschaling van capaciteit. Een grote cloud partij kan hier makkelijk in voorzien. 

Private Cloud

De Private Cloud heeft alles wat de Public Cloud ook heeft, maar de infrastructuur is dan alleen beschikbaar voor één organisatie. Vaak vind je de hosting op locatie van de organisatie zelf, maar dit kan ook extern worden neergezet bij de cloudprovider. Het maatwerk maakt deze optie aantrekkelijk, samen met de controle en absolute privacy.

Single -, Multi & Hybrid Cloud

Single cloud is de situatie waarin een bedrijf of organisatie slechts één aanbieder of oplossing gebruikt voor cloud-toepassingen of -infrastructuur. Deze opzet is vrij ongebruikelijk in de huidige markt.

Bij multi-cloud gebruikt een bedrijf of organisatie twee of meer cloud providers of -oplossingen voor zijn cloudapplicaties of infrastructuur. Sommige multi-clouds bieden weinig of geen interoperabiliteit tussen de clouds. Andere multi-clouds bieden wel de mogelijkheid om werklasten en gegevens te migreren tussen deze clouds. Dit heeft de voorkeur. 

Een variatie op multi-cloud, de hybride cloud, maakt het mogelijk dat een of meer applicaties naadloos draaien in de samengestelde clouds, met eenvoudige controle. Deze vorm, waarbij zowel public- en private cloud, als multi-cloud wordt gecombineerd, is voor veel bedrijven de huidige realiteit of de nabije toekomst. Met een steeds complexer IT landschap is de wendbaarheid en flexibiliteit van deze hybrid cloud een vereiste geworden.

 

As a Service in alle vormen

We kennen dus een Public en een Private Cloud en weten nu dat de meeste organisaties kiezen voor een combinatie van beiden: de hybrid cloud. Nu ‘de cloud’ steeds complexer en allesomvattender lijkt te worden, is er ook op andere lagen onderscheid te maken in terminologie. Want waarvoor staan de veelgebruikte termen IaaS, PaaS en SaaS? Deze cloud service modellen brengen onderscheid aan in wat er in de cloud aangeboden wordt.

IaaS: Infrastructure as a service

Deze cloudservice biedt op aanvraag essentiële computing- opslag- en netwerkresources. Door de infrastructuur in de cloud onder te brengen, bespaar je op hardware kosten en krijg je real-time inzicht in gebruik. 

PaaS: Platform as a service

Na de basis van IaaS kan je cloudservice PaaS introduceren in je organisatie. De cloudprovider regelt dan ook bijvoorbeeld de runtime, het besturingssysteem en de middleware. Dit zorgt ervoor dat je IT-team zich kan richten op applicaties en data.

SaaS: Software as a service

Met SaaS heb je de meest verregaande cloudservice. De cloudprovider stelt hiermee software ‘on demand’ beschikbaar. Zonder fysieke inkoop en licenties toegang tot relevante software: onmisbaar voor veel organisaties en ook uit de privéomgeving niet meer weg te denken.

Anno 2021 kennen we nog veel meer ‘as a service’. En dan hebben we ‘Xaas’ nog niet genoemd: everything as a service. Duidelijk niet meer weg te denken uit het IT landschap.

 

Kies je cloud

Veel organisaties worstelen met de vraag hoe ze de voordelen van de cloud optimaal kunnen inzetten voor hun bedrijf en haar behoeften. Die vraag is niet simpel te beantwoorden: met het enorme keuzeaanbod en het continu veranderende cloud landschap is er niet maar één antwoord mogelijk. Wat kiezen makkelijker maakt?

  1. Cloud voorkeuren

Om welke reden kiest je organisatie voor de cloud? En als je al (deels) in de cloud werkt, welke aanvullende behoefte heb je dan op dit vlak? Zoek je een oplossing waarbij je kan werken op elk device en elke locatie? Zijn er privacy issues die essentieel zijn voor de bedrijfsvoering? Breng deze specifieke behoeftes in kaart. Dit is je startpunt.

  1. Cloud partnerschap

Wat vind je belangrijk in een cloud partner? Lage kosten, goede klantenservice, een kleine of juist grote partij? Strategisch advies of uitvoerende handen? In deze stap breng je het (eenmalige en jaarlijkse) budget in kaart, kijk je naar de mate van ondersteuning die je nodig hebt bij o.a. de transitieperiode en kijk je naar andere voorkeuren. Wil je werken met een internationale aanbieder of wil je de lokale economie stimuleren? Veel zelf doen vanwege je omvangrijke IT-team of juist uitbesteden vanwege gebrek aan interne capaciteit?

  1. Cloud keuze

Met je bedrijfsvoorkeuren- en behoeften in kaart ga je oriënteren. Goede referenties uit je netwerk (doe eens rondvraag via LinkedIn bijvoorbeeld), websites van aanbieders en (online) beurzen zijn een goed startpunt hiervoor. Vervolgens bied je de cloud zoekvraag aan bij de aanbieders: kennismakingsgesprekken, offertes en checklists zijn vervolgens goede punten om te beoordelen of de geboden cloud oplossing passend is. Betrek in deze fase ook belanghebbenden in je organisatie om de keuze zo draagvlak mee te geven alvorens implementatie en transitie plaatsvinden.

Meer weten over hoe je de stap naar de cloud kan zetten? Contacteer ons via mail of telefoon.

Graag praktische tips en inzichten direct in je inbox? Schrijf je hieronder in voor de Cyberstreet nieuwsbrief.

“No marketing fluff, only value”

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email