CCB schakelt over naar proactieve aanpak rond cyberveiligheid

cyberveiligheid bij CCB

Cyberveiligheid vormt een van dé thema’s waar bedrijven en IT-managers vandaag van wakker liggen, zo schreven we in een recent artikel. Datalekken, externe aanvallen, … Bedrijven beschermen hun IT-infrastructuur maar beter tegen de vele risico’s en kunnen daarvoor deels rekenen op het Centrum voor Cybersecurity België (CCB).

Het CBB informeert gebruikers over de mogelijke risico’s op het vlak van cyberveiligheid. Tot nu toe gebeurde dat vooral op reactieve wijze, bijvoorbeeld via de organisatie van het Quarterly Cyber Threat Report Event op 14 oktober 2021, waar verschillende sprekers op de huidige risico’s voor bedrijven wezen. Ook kunnen gebruikers verdachte mails melden op het e-mailadres verdacht@safeonweb.be. Frauduleuze domeinnamen worden vervolgens gepubliceerd op de website van het CBB.

Een proactieve aanpak in de strijd tegen cyberfraude

Omdat de risico’s van cyberfraude steeds groter worden en het voor bedrijven steeds moeilijker wordt zich tegen alle gevaren te wapenen, besloot het CBB om het geweer van schouder te veranderen. Zo sprak het CCB de eigenaars van gehackte systemen na de recente veiligheidsproblemen met Microsoft Exchange aan over hun kwetsbaarheden.

De mogelijke gevaren veranderen constant, en voor bedrijven is het quasi onmogelijk om steeds op de hoogte te zijn van alle mogelijke dreigingen. Bovendien is de mens van nature eerder goedgelovig en verkiezen we om informatie via mail te ontvangen, twee zaken waar hackers maar al te graag gebruik van maken. Toch is het volgens Miguel De Bruycker, managing director bij het CBB, belangrijk dat we vertrouwen hebben in de digitale infrastructuur. Juist daarom wil het CBB aantonen dat het snel kan ingrijpen wanneer het misloopt en streeft het ernaar de gebruikers proactief te informeren over mogelijke gevaren.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email